فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و سوم شماره 175 (امرداد و شهریور 1402)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و سوم شماره 175 (امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عطیه حاجی بابایی راوندی*، پریسا تجلی، افسانه قنبری پناه، منصوره شهریاری احمدی صفحات 9-18
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه مهارت های تحمل پریشانی بر سلامت عمومی و سازگاری زناشویی مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود.

    روش پژوهش:

     طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دارای دانش آموزان 7 تا 11 ساله با اختلال نقص توجه/بیش فعالی بیش فعالی غالب در سال تحصیلی 1400 - 1401 شهر تهران بود. حجم نمونه شامل 30 نفر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند. برای گروه آزمایشی، برنامه مهارت های تحمل پریشانی اجرا شد در حالیکه گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل مقیاس سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر، 1972 و مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر، 1976 بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مهارت های تحمل پریشانی بر بهبود سلامت عمومی و سازگاری زناشویی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنا دار داشته است. (01 / .P>0)

    نتیجه گیری

    شواهد به دست آمده نشان می دهد که مهارت های تحمل پریشانی در افزایش سلامت عمومی و سازگاری زناشویی مادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی موثر است.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، سازگاری زناشویی، سلامت عمومی، مادران، مهارت های تحملپریشانی
  • محمد عاشوری* صفحات 19-32
    زمینه و هدف

    رشد و تحول انسان شامل ابعاد جسمی، شناختی، روانی و اجتماعی می شود. تفاوت عمده ای بین ابعاد مختلف رشد و تحول کودکان با آسیب شنوایی با کودکان با شنوایی طبیعی وجود ندارد و همان آموزش ها و خدماتی که به کودکان شنوا و والدین آنها داده می شود با اندکی تغییر برای کودکان با آسیب شنوایی و والدین آنها نیز مناسب است. این پژوهش با هدف بررسی اصول تشخیص و مداخله زودهنگام شنوایی و مشاوره با کودکان و نوجوانان با آسیب شنوایی و والدین آنها انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مروری بود. برای جمع آوری اطلاعات از مقاله ها، پایان نامه ها و کتاب های موجود در پایگاه های علمی معتبر در فاصله زمانی 1989 تا 2023 استفاده شد.

    نتیجه گیری

    کودکان و نوجوانان با آسیب شنوایی و والدین آنها به حمایت و مشاوره تخصصی تری نیاز دارند و باید از گروه حمایتی یا گروه توان بخشی کمک بگیرند. مشاوره با کودکان با آسیب شنوایی و والدین آنها به دو نوع مشاوره اطلاعاتی و مشاوره حمایتی تقسیم می شود. به طورکلی، تمام تصمیم هایی که برای هر کودک با آسیب شنوایی گرفته می شود باید براساس تصمیم والدین درباره آنچه برای فرزند خود می خواهند، استوار باشد. یک روان شناس یا مشاور می تواند در حوزه های به اشتراک گذاری اطلاعات، شناسایی وا کنش های هیجانی، تسهیل شکل گیری دلبستگی ایمن و تاثیر مثبت بر نظام خانوادگی به والدین کودکان با آسیب شنوایی کمک کند. بنابراین، مشاوره با کودکان با آسیب شنوایی و والدین آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، مداخله زودهنگام، مشاوره، والدین
  • عاطفه پارسا، علی زارعی*، سید حمید سجادی هزاوه، زهرا حاجی انزهایی صفحات 33-43
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مدل تاثیر سلامت روانی بر سازگاری اجتماعی و تصویر بدنی دانش آموزان استثنایی کشور بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر روش توصیفی و همبستگی با استفاده از معادلات عملیاتی، و از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات، میدانی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر و پسر با نیازهای ویژه کشور در 6 گروه آسیب دیده شنوایی، آسیب دیده بینایی، معلول جسمی-حرکتی، چندمعلولیتی، کم توان ذهنی و اختلال طیف اتیسم تشکیل می داد که در سال تحصیلی 1399 در مقطع متوسطه دوم مشغول به تحصیل بودند. سهم آماری آنها 8500 نفر بود که 3300 نفرشان دختر و 5200 نفرشان پسر بودند. حجم نمونه آماری 367 نفر بود که با استفاده از جدول مورگان محاسبه و به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه سلامت روانی 1 گلدبرگ  1972 (سازگاری اجتماعی بل 2) 1961 (و تصویر بدنی 3 کش و پروزینسکی) 1990  بود. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس، ضریب رگرسیون چندگانه و جهت آزمون مدل از معادلات عملیاتی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس، رابطه خطی بین سلامت روانی با سازگاری اجتماعی و تصویر بدنی را تایید کرد و نتایج آزمون مدل عملیاتی نشان داد که در دانش آموزان استثنایی با نوع معلولیت جسمی-حرکتی، اثر سلامت روانی بر سازگاری اجتماعی و تصویر بدنی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    براین اساس، طراحی و برنامه ریزی مناسب در جهت بهبود سلامت روانی دانش آموزان استثنایی علی الخصوص دانش آموزان با مشکل جسمی-حرکتی  از طریق فعالیت بدنی جهت بهبود سازگاری اجتماعی آنها و تصویر بدنی مثبت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، دانش آموزان استثنائی، سازگاری اجتماعی، سلامت روانی
  • احمد آریان، همایون هارون رشیدی* صفحات 44-52
    زمینه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تمرینات حرکتی ریتمیک بر هماهنگی ادرا کی-دیداری و کارکرد اجرایی کودکان با اختلال یادگیری در سال 1398 بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان با اختلال یادگیری شهر دزفول بود که از میان آنان 30 نفر به صورت هدفمند انتخاب و در 2 گروه 15 نفری آزمایشی و گواه قرار داده شدند. ابزار پژوهش مقیاس ادرا کی-دیداری بندرگشتالت و پرسشنامه کولیچ بود. ابتدا پیش آزمون در 2 گروه اجرا شد، سپس گروه آزمایشی به مدت 8 هفته تحت تمرینات حرکتی ریتمیک قرار گرفت. این جلسات به صورت گروهی و هفتگی برگزار شد. در پایان، هر 2 گروه مورد سنجش پس آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که تمرینات حرکتی ریتمیک موجب کاهش اختلالات کارکرد اجرایی و افزایش هماهنگی ادرا کی-دیداری کودکان با اختلال یادگیری شده است (001 / P>0).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که تمرینات حرکتی ریتمیک یک درمان موثر برای کاهش اختلالات کارکرد اجرایی و هماهنگی ادرا کی-دیداری باشد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، تمرینات حرکتی ریتمیک، کارکرد اجرایی، هماهنگی ادرا کی- دیداری
  • زهرا گواهی*، محدثه سروری، مریم قربانی، علی زارع مقدم صفحات 53-62
    زمینه و هدف

    اختلالات یادگیری خاص از جمله مشکلاتی هستند که از دیرباز مورد توجه متخصصان و روان شناسان حوزه کودک بوده اند. کودکان با اختلال یادگیری خاص، با وجود هوش بهنجار، قادر به پیشرفت تحصیلی در زمینه های خواندن، نوشتن، و ریاضیات نیستند. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مثبت اندیشی به شیوه گروهی بر انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص بود.

    روش

    این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول با اخت الل یادگیری خاص مراجعه کننده به مرکز اخت اللات یادگیری شهر بیرجند در سال تحصیلی 1402 - 1401 بود. از بین جامعه آماری، 30 دانش آموز پسر با اختلال یادگیری خاص، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی  15 (و گواه) 15  قرار گرفتند. گروه آزمایشی به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده های پژوهش، از پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر، پرسشنامه سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده و آموزش مثبت اندیشی استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش نشان داد که آموزش مثبت اندیشی به شیوه گروهی بر انگیزش تحصیلی و مولفه های آن انگیزش درونی و بیرونی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با اخت الل یادگیری خاص اثربخش است (005 /p<0).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، می توان چنین گفت که یکی از رویکردهای آموزش مفید در جهت افزایش انگیزش تحصیلی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری خاص، آموزش مثبت اندیشی به شیوه گروهی است.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت اندیشی، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص، سرزندگی تحصیلی
  • عباسعلی حسین خانزاده*، ساناز حسینی صفحات 63-74
    زمینه و هدف

    با توجه به احساس نیاز به مهار و مدیریت چالش بزرگ همه گیری کووید- 19 در بهداشت عمومی اغلب کشورها و اثرات روان شناختی نامطلوب شیوع این بیماری در کودکان با نیازهای ویژه و مراقبان آنها، توجه بیشتر صاحب نظران برای وا کسیناسیون این کودکان ضرورت پیدا می کند؛ اما چون وا کسینه شدن کودکان، مشروط به رضایت والدین است، بدین ترتیب برنامه ریزی برای آماده سازی اذهان مراقبان، کمک زیادی به رفع این چالش می کند. هدف مطالعه بررسی ویژگی های جمعیت شناختی و نگرش والدین به وا کسینه شدن در برابر کووید- 19 بود.

    روش

    با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 187 نفر از والدین کودکان با نیازهای ویژه زیر 12 سال، به صورت آنلاین یک نظرسنجی مقطعی را در بازه زمانی سه ماهه تکمیل کردند و درنهایت ارزیابی جمعیت شناختی و ارتباط آن با دیدگاه والدین کودکان با نیازهای ویژه در مورد تزریق وا کسن با استفاده از نرم افزار SPSS و تحلیل های توصیفی و مدل تحلیل واریانس و آزمون خی دو صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد تقریبا 67 درصد از والدین قصد داشتند کودک خود را در برابر کووید- 19 وا کسینه کنند. در این مدل تحلیلی، اعتقاد مثبت به وا کسن، عدم اعتقاد به آسیب وا کسن، اعتماد به ارایه دهنده مراقبت های بهداشتی و وضعیت وا کسیناسیون والدین با قصد وا کسیناسیون ارتباط عکس داشت.

    نتیجه گیری

    علیرغم اعتماد والدین به توصیه های ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی کودکان، یافته ها نشان داد که تکیه بر روابط قابل اعتماد به تنهایی ممکن است کافی نبوده و به آموزش اضافی برای تقویت اعتماد به وا کسن نیاز باشد.

    کلیدواژگان: دیدگاه والدین، کودکان استثنایی، وا کسن کووید- 19، ویروس کرونا
|
  • Atieh Hajbabaeiravandi*, Parisa Tajali, Afsane Ghanaripanah, Mansooreh Shahriari Ahmadi Pages 9-18
    Background and purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of distress tolerance skills on general health and marital adjustment of mothers of children with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD).

    Method

    The quasi-experimental research design was pretest-posttest and follow-up with the control group. The statistical population of this study included all mothers of students aged 7 to 11 years with ADHD (dominant hyperactivity) in the academic year 1401-1400 in Tehran. The sample size consisted of 30 people who were selected by available sampling method and placed in two experimental and control groups. Distress tolerance skills was implemented for the experiment group, while the control group did not receive training. The research tool included the General Health Questionnaire (Goldberg & Hillier, 1972) and Dyadic Adjustment Scale (Spanier, 1976). Analysis of variance with repeated measurements was used for statistical analysis.

    Results

    The results showed that distress tolerance skills had a significant effect on improving general health and marital adjustment in the post-test and follow-up stages. (P<0.01).

    Conclusion

    The obtained evidence shows that distress tolerance skills are effective in increasing the general health and marital adjustment of mothers with children with ADHD.

    Keywords: Attention-deficit, hyperactivity disorder (ADHD), distress tolerance skills, general health, marital adjustment, mothers
  • Mohammad Ashori* Pages 19-32
    Background and purpose

    Human growth and development includes physical, cognitive, psychological and social aspects. There is no major difference between the different dimensions of growth and development of children with hearing impairment and normal hearing children, and the same training and services that are given to hearing children and their parents are also suitable for children with hearing impairment and their parents with a slight change. This research was conducted with the aim of investigating the principles of early hearing diagnosis and intervention and consultation with children and adolescents with hearing impairment and their parents.

    Method

    The present research method was descriptive and review type. To collect information, articles, theses and books available in reliable scientific databases were used between 1989 and 2023.

    Conclusion

    Children and adolescents with hearing impairment and their parents need more specialized support and consultation, and should get help from the support team or the rehabilitation team. Counseling with children with hearing impairment and their parents is divided into two types of informational counseling and supportive counseling. In general, all decisions made for any child with hearing impairment should be based on the parents’ decision about what they want for their child. A psychologist or counselor can help parents of children with hearing impairment in the areas of sharing information, identifying emotional reactions, facilitating the formation of secure attachment, and positively influencing the family system. Therefore, counseling with children with hearing impairment and their parents is very important.

    Keywords: Consultation, early intervention, hearing impairment, parents
  • Atefeh Parsa, Ali Zarei*, Seyed Hamid Sadjadi Hazaveh, Zahra Haji Anzehaei Pages 33-43
    Background and purpose

    The purpose of this research was to model the effect of mental health on social adjustment and body image of exceptional students in Iran.

    Method

    The study method of this research is descriptive and correlational using operational equations, in terms of practical purpose and collecting field information. The statistical population of this research is all exceptional students of the country (with special needs) in 6 groups of disabilities (deaf, blind, Physically disabled, multi-disabled, mentally retarded, autism) in have formed the secondary school, which the statistical share of students was 8500 of which 3300 were girls and 5200 were boys in the country in 2019 (exceptional education organization of the country) and the statistical sample size was 367 people, which was calculated using Morgan's table and The way to choose it was formed randomly. The instruments used in this research were Goldberg's mental health questionnaire (1972), Bell's social adjustment (1961) and Cash and Prozinski's body image (1990).

    Results

    To analyze the data, variance analysis, multiple regression coefficient and operational equations were used to test the model. The results of the variance analysis confirmed the linear relationship between mental health and social adjustment and body image, and the results of the operational model test showed that in exceptional students with physical-motor disabilities, the effect of mental health on social adaptation and body image was significant.

    Conclusion

    Based on this, appropriate design and planning are recommended to improve the mental health of exceptional students through physical activity to improve their social adjustment and positive body image.

    Keywords: Body image, exceptional students, mental health, social adjustment
  • Ahmad Ariyan, Homayoon Haroon Rashidi* Pages 44-52
    Background and purpose

    The aim of present study was to investigate the The effectiveness of rhythmic motor exercises on visual perceptual coordination and executive function in children with learning disabilities in 2020.

    Method

    This semi-experimental study was conducted as pre-test and post-test with control group. Statistical population included all children with learning disabilities in the city of Dezful. From among these children with learning disabilities, 30 children were randomly selected and put into the experimental and control groups of 15 persons each. The parenting Visual Critical Scale of the Gastalt and Coolidge Neuropsychological Inventory was the instrument of this study. First, the pretest was conducted on the two groups. Then, the experimental group was exposed to an eight-session of rhythmic motor exercises these sessions were weekly held in group. At the end, the post-test was applied on both groups.

    Results

    The results of Covariance analysis indicated that rhythmic motor exercises has significantly decreased and executive function disorder and increasing visual perceptual coordination and there is a significant difference between the experimental and control groups in the visual perceptual coordination and executive function in children with learning disabilities (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the results of the effect of rhythmic motor exercises on visual perceptual coordination and executive function, it can be concluded that rhythmic motor exercises is an effective treatment to reduce executive function and improve visual perceptual coordination.

    Keywords: Executive Function, learning disabilities, rhythmic motor exercises, visual perceptualcoordination
  • Zahra Gavahi*, Mohaddese Sarvary, Maryam Ghorbani, Ali Zaremoghaddam Pages 53-62
    Background and purpose

    Specific learning disorders are among the problems that have long been the focus of child psychologists and specialists. Children with specific learning disabilities, despite their normal intelligence, are unable to make academic progress in reading, writing, and mathematics. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of group-based positive thinking training on academic motivation and academic vitality of students with special learning disabilities.

    Method

    This research was a semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all the male students of the first secondary school with a specific learning disorder who referred to the learning disorders center in Birjand city in the academic year of 2022-2023. Among the statistical population, 30 male students with special learning disorder were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental groups (15) and control group (15). The experimental group was trained for 10 sessions of 60 minutes. In order to collect research data, Harter's academic motivation questionnaire, Hossein Chari and Dehghanizadeh's academic vitality questionnaire and positive thinking training were used. The research data were analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance.

    Findings

    The results of the analysis of research hypotheses showed that group-based positive thinking training is effective on academic motivation and its components (intrinsic and extrinsic motivation) and academic vitality of students with specific learning disorders (p<0.005).

    Conclusion

    According to the findings of this research, it can be said that one of the useful teaching approaches to increase the academic motivation and academic vitality of students with special learning disabilities is teaching positive thinking in a group way.

    Keywords: Academic motivation, academic vitality, students with special learning disorders, teachingpositive thinking
  • Abbasali Hosseinkhanzadeh*, SANAZ Beigom HOSSEINI Pages 63-74
    Background and purpose

    Considering the need to contain and manage the great challenge of the Covid-19 pandemic in the public health of most countries and the adverse psychological effects of the spread of this disease in children with special needs and their caregivers, it is necessary for experts to vaccinate these children. ; But because children's vaccination is subject to parents' consent, planningto prepare caregivers' minds helps a lot to solve this challenge. The aim of the study is to investigate the demographic characteristics and attitude of parents to be vaccinated against covid-19.

    Method

    Using available sampling method, 187 parents of children with special needs under 12 years of age completed a cross-sectional survey online in a period of three months. Finally, the demographic evaluation and its relationship with the parents' views of children with special needs regarding injection were done using SPSS software and descriptive analysis and variance analysis model and chi-square test.

    Findings

    The results showed that almost 67% of parents planned to vaccinate their child against Covid-19. In this analytical model, positive beliefs about vaccines, lack of beliefs about vaccine harm, trust in health care providers, and parents' vaccination status were inversely related to vaccination intention.

    Conclusion

    Despite parents' trust in the recommendations of children's health care providers, the findings showed that relying on trusted relationships alone may not be enough and additional education is needed to strengthen vaccine trust.

    Keywords: Corona virus, COVID-19 vaccine, exceptional children, parental perspective